Din handlekurv er tom.

For Fotografer

 

Hvorfor bli en del av Photoflux?

Uansett om du kaller deg profesjonell eller amatør, så er du velkommen til å bidra med fotografi eller film på Photoflux.com.

Det som er viktig for oss er at bildene holder en relativt god kvalitet. Vi kommer til å sette høye krav, men det er viktig for oss at aktuelle kunder skal vite at vi har bilder og film med god kvalitet. Det er i dag blitt stor konkurranse blant fotografer og filmskapere, som tilsier at dårlig eller middelmådig kvalitet ikke lenger selger. Det er en fordel om du har kjennskap til redigeringsprogrammer for å heve kvaliteten på materialet du sender inn.

Det er svært viktig at du leser punktene om avtaler, krav vi stiller, og opplastingsrutiner nøye. Dette vil spare deg for tid og arbeid. Dersom du har en lidenskap for å ta bilder og film, og du ønsker at mange flere skal finne akkurat dine bilder, så vil en portal som Photoflux.com kunne gi deg gode resultater.  (Se brukerveiledning her)

Det visuelle utrykket er i vinden som aldri før, og mange lurer nok på når markedet skal bli mettet. Kan markedet noen gang bli mettet? Husk, alt handler om perspektiv. Kanskje har nettopp du et nytt perspektiv eller en vinkling som kan være spennende for andre. Vi er en nyetablert nettside, og nå har du muligheten til å bli med å forme denne portalens fremtid med ditt innsendte materiale. Ofte vil det være de som kommer tidlig inn i et konsept som også opplever mest inntekt fra bilde-nedlastinger, sett både fra et kortsiktig og langsiktig perspektiv.

Bildene/filmene som du laster opp har potensiale til å bli solgt igjen og igjen i årene som kommer.  Det er også langt enklere for deg å bli oppdaget som fotograf ved å ha en portefølje tilknyttet en portal som Photoflux!

Hva er stock foto/film?

I vår sammenheng så dreier det seg om visuelle utrykk av foto og film. Det vil si at når du laster opp ditt arbeide på portalen, så blir ditt bidrag, (foto/film) en del av en større gruppe av bilder. Aktuelle kunder som ønsker å kjøpe bilder fra Photoflux.com har da muligheten til å finne ditt bilde og laste det ned. Du får altså ikke betalt for å laste opp bilder, men du får betalt hver gang ditt bilde lastes ned av en kunde. Du beholder alle rettigheter til dine bilder/filmer. En mer korrekt måte å se dette på er at du gjør bildet ditt tilgjengelig for kunder gjennom Photoflux.com. Aktuelle kunder kjøper en lisens eller bruksrettighet til å bruke ditt bilde til sitt formål. (Se avtale/rettigheter for fotograf)

Krav

Hva ser vi etter? I utgangspunktet så ser vi etter alle typer foto og film. Vårt hovedfokus i en oppstartsfase vil være Norge, og Scandinavia, men vi ønsker også bidrag fra andre deler av verden. Vi ser etter kreativitet og om du har en grunnleggende forståelse for foto eller film. Det er fint om du også følger med litt på trender for å øke din forståelse av hva et marked muligens etterspør.
Her er det mye inspirasjon å hente i ulike magasiner, men framfor alt å følge med i sosiale medier.

Natur og dyreliv er viktig for oss, men tenk også på at mange etterspør foto eller film av mennesker som utfører ulike handlinger eller gjøremål. Det kan være alle mulige situasjoner. Mennesker som jobber, baker, vasker, slapper av, driver med sport mm. Alle mulige vinklinger er av interesse. Kulturelt mangfold er også av stor interesse for oss. Ulike matretter er også noe vi etterspør. Tenk på hvordan du komponerer fotografiet/filmen. Ta både foto horisontalt og vertikalt.

Mange etterspør bilder hvor det er plass til å skrive litt tekst.

Kvalitet

For at kundene skal vite at vi har god kvalitet, så setter vi krav til deg som ønsker å selge dine bilder/film på Photoflux.com. Det vil si at for eksempel en skeiv horisontlinje, eller et dårlig eksponert bilde ikke vil bli godtatt.

Les dette nøye. Det kan spare deg for mye tid og arbeid! Punktene under er ment som en retningslinje, men det er viktig for oss å sikre bra kvalitet på det innsendte materialet. Du har selvfølgelig mulighet til å bruke ditt kreative potensiale og særegenhet.

Vi er interessert i ditt kreative utrykk. Forsøk hele tiden å skape din egen ”verden”. Hvordan vinkler du et objekt, sak eller hendelse? Du kan la deg inspirere av andre, men ikke kopiere andres arbeid. Slik unngår du å tråkke på andres kopirettigheter og eierskap.

1) Hva kan fotograferes? I utgangspunktet så kan alt fotograferes, med unntak av klare begrensninger som for eksempel militært områder og utstyr, samt produkter som er beskyttet av kopirettigheter og eierskap. Mennesker som er under medisinsk behandling. Pornografi etc.

Vi forholder oss til Norsk lov, som er noe vag, men hvor man som grunnprinsipp har lov til å fotografere der hvor allmenheten har lov til å ferdes. Dette bildematerialet har man lov til å offentliggjøre. Det vil si at all utmark, natur, dyreliv, offentlige veier, parker og bygninger har man lov til å fotografer å frigi fritt. Men her eksisterer noen gråsoner. Allmenheten har for eksempel adgang inn i en privat butikk eller et museum, men det kreves da godkjennelse fra eieren før man kan ta bilder for publisering. Her må man bruke skjønn og sunn fornuft.

Model release

(Kan lastes ned her)

I noen tilfeller kreves det en godkjennelse, og det er hovedsakelig hvis du fotograferer en person/personer som er et klart hovedmotiv i bildet ditt. Det samme gjelder for kunstverk. I disse tilfeller kreves det samtykke fra den som blir fotografert, eller den personen som eier opphavsrettighetene til kunstverket. I disse tilfeller må du sikre deg en modellgodkjennelse.

Du må altså få en godkjennelse/underskrift  fra ”modellen” før du kan bruke bildet på Photoflux.com. Tar du foto/film av noen som er mindreårig, så må du få en godkjennelse/underskrift fra foreldrene.

Tar du derimot ett oversiktsbilde i for eksempel en gate (uten en klar frontfigur) så trenger du ikke en slik godkjennelse. Som eksempel kan være et folketog, 17 mai tog eller liknende. Bruk skjønn her! Det vil si at hvis personer som kan gjenkjennes er i ”uheldige” positurer, eller kan virke støtende så publiserer du ikke et slikt bilde. Kunstverk som er brukt i et oversiktsbilde (altså ikke hovedmotiv) kan som regel publiseres fritt. Det samme gjelder hvis personen står med ryggen til og ikke kan gjenkjennes. Dersom du bruker deg selv som modell eller folk du kjenner, så skal også en Model release sendes inn.

Property release

(Kan lastes ned her)

Ønsker du å ta ett bilde av en privat eiendom, så må du få eierens godkjennelse/underskrift igjennom en Property release. Det vil si at dersom du ønsker å fotografere inne på privat eiendom, så må du få eierens samtykke.

Disse godkjennelsene må du oversende til oss sammen med det innsendte materialet. Du kan ta et bilde av godkjennelsen (ferdig utfylt) og sende det inn. Bruk farget penn. Ikke svart.

Hvordan du vil tilnærme deg personer hvor du trenger en godkjennelse er helt opp til deg. Det enkleste er å ha med en slik release når du er ute og fotograferer.

Viktig!

Dersom du ikke leverer en slik godkjennelse, så har bildet ditt svært begrensede bruksmuligheter. Det samme gjelder også for logoer, og produkter som er et klart hovedmotiv. De er beskyttet av opphavsretten, og kan ikke brukes kommersielt. Her må du bruke skjønn. Tar du for eksempel et bilde, hvor ulike produkter inngår i en helhet, så kan du fritt gjengi bildet/filmen. Som eksempel kan nevnes en utendørs leirplass/teltplass, hvor bildet inneholder flere elementer. Et telt, en kaffekjele, en sjokolade, en brusflaske etc.


Editorial use

Bildet uten en godkjennelse/release kan derimot brukes hvis det har nyhetsverdi. Det vil si at bildet kan brukes av aviser etc. (Editorial use)

Du som fotograf har plikt til å undersøke hvilke rettigheter som gjelder for ditt land eller område.

2) Fotografiet eller filmen må vær skarp. Uskarpe bilder vil ikke bli godtatt. Hvis du for eksempel tar foto/film i dårlig belysning så bruk ett stativ for å bedre kvaliteten. (unntaket er hvor du ønsker å vise bevegelse, eller i en mer abstrakt sammenheng). Når det er mulig, så ta bildene på lav ISO, da disse har best kvalitet.

3) Støvkorn som vises på bildet/filmen må retusjeres i et redigeringsprogram. For foto kan programmer som Photoshop og Lightroom nevnes. For film kan Adobe premiere, eller Final Cut nevnes. Det finnes selvfølgelig også mange andre gode programmer.

4) Still inn en noen lunde korrekt Hvitbalanse.

5) Vi ønsker at det innsendte materialet skal være i JPG(foto)/RGB

6) Kameraet ditt må være på minst 6 MP.

7) Filstørrelsen som du sender inn bør ligge på ikke mindre enn 4 MB (filer som er mindre enn 4MB vil bli avist) og ikke mye større enn 20 MB. Ikke nedskaler/oppskaler filene, det gjør programmet som Photoflux bruker.

8) Ikke bruk ditt eget vannmerke. Et eget program i Photoflux legger på dette.

9) Ikke bruk copyright stempel eller navn på bildene. Du vil bli presentert på Photoflux sin nettside.

10) ikke send inn materiale med andres copyright eller signatur. Kunder ønsker ofte bilder/film som kan brukes i kommersiell sammenheng, og materiale som inneholder copyright kan ikke brukes.

Tenk også på at bilder med ulik tekst etc. har et svært begrenset bruksområde. Teksten kan være forstyrrende for en som ønsker å benytte bildet ditt kommersielt.

11) Filmfiler bør ikke overstige 45sek